Nyheder

11. september 2024

NY RAPPORT: DANSK SDG-INVESTERINGSFOND YDER STÆRKT BIDRAG TIL VERDENSMÅLENE

Verdensmålsfondens Impact Report 2023 viser betydelige udviklingseffekter af investeringerne inden for sundhed, vedvarende energi og bæredygtig fødevareproduktion. Med 27 investeringer er fonden fuldt investeret.

Den danske SDG-investeringsfond (Verdensmålsfonden) har gjort betydelige fremskridt i 2023. Det viser en ny rapport om fondens udviklingseffekter. Fonden er nu fuldt investeret med 27 investeringer i private selskaber i udviklingslande i Afrika, Asien og Latinamerika. Udviklingseffekten af ​​ investeringerne er betydelig og inkluderer bl.a. levering af sundhedsydelser til 1,2 millioner patienter primært i Afrika, installation af over 1.800 megawatt vedvarende energi og assistance til 90.000 småbønder, der har omlagt til økologisk produktion. Næsten en tredjedel af alle investeringer er foretaget i Afrika, hvilket understreger fondens engagement i kontinentets bæredygtige udvikling.

“2023 markerede en milepæl for den danske Verdensmålsfond. Vores fokuserede indsats på at mobilisere privat kapital mod bæredygtige udviklingsmål har givet håndgribelige resultater, der stemmer overens med vores mission. Vi er stolte af at bidrage til den globale dagsorden for en bæredygtig fremtid,” siger Lars Bo Bertram, administrerende direktør for IFU, der er fondsforvalter for Verdensmålsfonden

Femdobler privat kapital
Verdensmålsfonden blev etableret i 2018 som et offentligt-privat partnerskab mellem store danske pensionsselskaber, private investorer og IFU. Det samlede kapitaltilsagn var på knap fem milliarder kr. Formålet var at bruge offentlige midler som en løftestang til at mobilisere privat kapital, der bidrager til realiseringen af verdensmålene, som ikke kan opnås gennem offentlig udviklingsbistand alene.

Indtil videre er resultatet, at for hver én dansk krone, IFU har investeret i offentlige midler, er der mobiliseret yderligere næsten fem kroner i privat kapital.

“Verdensmålsfonden har vist sig at være et meget nyttigt værktøj til at mobilisere danske pensionsfonde og private investorer til at foretage kommercielle investeringer, der giver et afkast til investorerne og samtidig bidrager til den grønne omstilling og forbedrer levevilkårene i udviklingslande. Vi håber, at flere vil deltage i Verdensmålsfond II, som vi nu er i gang med at rejse kapital til,” siger Lars Bo Bertram.

Støtter lokal udvikling og forbedrer ESG-ledelse
Investeringerne har bidraget til 40.000 job, genereret 5,3 milliarder kr. i lokale indkøb, 3 milliarder kr. i lønninger til virksomhedens ansatte og 1 milliard kr. i selskabsskatter, hvilket har en direkte positiv indvirkning på lokale levevilkår og velfærd.

Også indenfor ESG-ledelse har fondens investeringer bidraget positivt, da selskaberne har implementeret hovedparten af de krav, der er en del af investeringskontrakterne. Det inkluderer bl.a. en skriftlig bæredygtighedspolitik, et ESG-ledelsessystem samt en anti-korruptionspolitik.

“Den nye rapport illustrerer meget godt den konkrete indvirkning, som vores investeringer har på lokale levevilkår, og hvordan de støtter realiseringen af ​​verdensmålene. Og det er kun begyndelsen. For i takt med at selskaberne fortsætter deres vækst, vil effekterne også blive større. Det gælder f.eks. installeringen af vedvarende energikapacitet, der forventes at blive tredoblet, og antallet af årligt behandlede patienter, der forventes at komme tæt på tre millioner, før vi sælger selskaberne videre til andre investorer,” siger Lars Bo Bertram.

Læs rapporten her