Nyheder

26. august 2024

IFU INVESTERER MILLIARDER I AFRIKA

Den private sektor i Afrika skal styrkes gennem flere investeringer, så der kan skabes bedre velfærd og job til de millioner af unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet i de kommende år. IFU har stor erfaring i Afrika og vil øge sit engagement yderligere over de næste år - meget gerne i samspil med danske virksomheder.

Regeringens nye Afrika-strategi er spændende og relevant. Afrika er et kontinent med stigende betydning i forhold til global økonomi og geopolitik samt bekæmpelse af fattigdom og klimaforandringer. I 2050 vil næsten en fjerdedel af den globale arbejdsstyrke befinde sig i Afrika, og derfor er det vigtigt, at danske virksomheder retter det strategiske blik mere mod de afrikanske lande.

”Jeg vil gerne rose regeringen for at fremlægge en ambitiøs strategi for Afrika. Det er i alles interesse at bidrage yderligere til udviklingen af et kontinent, der fremover vil spille en stigende rolle.”

Lars Bo Bertram, administrerende direktør i IFU

Den private sektor er en afgørende motor i udviklingen af de afrikanske lande. I dag skabes omkring 9 ud af 10 job i Afrika i den private sektor, og en større privat sektor kan samtidig bidrage med bl.a. øgede eksportindtægter og lokale skatter, der kan styrke landenes økonomi og velfærd.

”Hvis vi skal lykkes med at sikre en bedre fremtid for den voksende afrikanske befolkning, er det vigtigt, at vi styrker den private sektor med flere investeringer, så der kan skabes job til de mange millioner unge, som kommer ud på arbejdsmarkedet i de kommende år. Samtidig giver en stærk privat sektor også øgede offentlige indtægter, der kan bidrage til bedre velfærd for den brede befolkning,” siger Lars Bo Bertram.

Investerer yderligere otte mia. kr. i Afrika
IFU har aktuelt en samlet portefølje af investeringer (aktiekapital og lån) i Afrika på ca. 3,5 mia. kr. i mere end 60 virksomheder. Med reformen af IFU, der blev vedtaget sidste år, styrkes indsatsen yderligere, og forventningen er, at IFU frem mod 2030 vil investere yderligere otte mia. kr. i Afrika.

”Vi har en lang erfaring med at investere i Afrika. Og for de kommende år har vi en ambitiøs strategi for at øge vores engagement, der kan bidrage yderligere til at understøtte den grønne omstilling og forbedre levevilkårene i Afrika.”

Lars Bo Bertram

Styrket samarbejde med dansk erhvervsliv
IFU forventer, at flere danske virksomheder de kommende år vil få større fokus på investeringer og samhandel med partnere i afrikanske lande. Dansk erhvervsliv har mange kompetencer, produkter og teknologier, der kan gøre en forskel i Afrika. Det gælder fx indenfor klima, fødevarer, sundhed og cirkulær økonomi, hvor IFU har gode erfaringer med at hjælpe danske virksomheder med at gøre forretning i Afrika.

Det er fx tilfældet i Ghana, hvor vi sammen med FLSmidth har investeret i en lokal virksomhed, der med teknologi og udstyr fra FLSmidth reducerer CO2-udledningen med omkring 20 % per produceret ton cement. Eller sammen med Coop i Kenya, hvor vi har investeret i et kafferisteri, der sourcer kaffebønner fra lokale farmere, rister dem lokalt og eksporterer kaffen til Coops danske supermarkeder.

IFU arbejder løbende på at udvikle nye instrumenter, som kan styrke dansk erhvervslivs muligheder for at gøre forretning i udviklingslandene. Forventningen er, at IFU snart kan tilbyde nye samarbejdsmuligheder målrettet Afrika, svarende til tidligere initiativer som Ukraine-faciliteten og IFU Impact Ventures.

”Dansk erhvervsliv kan spille en vigtig rolle i udviklingen i Afrika, og i IFU er vi klar til at gøre en ekstraordinær indsats for at bidrage til, at det kan lykkes at få flere danske virksomheder engageret på de afrikanske markeder,” siger Lars Bo Bertram.