Nyheder

17. september 2024

IFU BLÅSTEMPLET SOM EN AF VERDENS BEDSTE IMPACT-INVESTORER

IFU er netop blevet en del af det førerende rating agency BlueMarks liste over verdens bedste impact-investorer, hvor kun 15 kapitalforvaltere globalt er repræsenteret.

Når det kommer til at lave investeringer, der gør en forskel både for mennesker og klima, kan IFU nu kalde sig for en af verdens allerbedste. IFU er nemlig for første gang nogensinde inkluderet i BlueMark’s Practice Leaderboard.

Det blå stempel er givet af BlueMark, der er verdens førende rating agency inden for impact-investeringer. De har gennemført en uafhængig verifikation af IFU’s politikker, arbejdsmetoder og resultatmåling.

På baggrund af verifikationen har BlueMark placeret IFU på dets leaderboard, hvor kun 15 investeringsselskaber på verdensplan er repræsenteret.

”Vi er utrolig stolte af, at vores strategiske indsats med at skabe impact gennem hele investeringsprocessen nu anerkendes, som værende blandt de bedste i verden. Det er et kæmpe skulderklap og et bevis på, at kommercielle investeringer kan gøre en afgørende forskel i udviklingslande,” siger Lars Bo Bertram, administrerende direktør i IFU, og fortsætter:

”Som impact investor og forvalter af pensionskapital er det også afgørende, at vi gennem hele investeringsprocessen kan dokumentere, måle og rapportere, at investeringerne reelt fører til positive forandringer. BlueMark’s anerkendelse er en vigtig blåstempling af, at vi gør det, vi lover.”

Lars Bo Bertram, administrerende direktør, IFU

IFU har, som en af dets investeringsaktiviteter, i samarbejde med store danske pensionsselskaber og private investorer samlet kapitaltilsagn på knap 5 mia. kr. i en Verdensmålsfond, der nu er fuldt investeret. For hver krone, der bruges af dansk udviklingsbistand, mobiliseres der 5 kroner privat kapital.

En ny rapport viser, at investeringerne har bidraget til sundhedsbehandling af 1,2 mio. patienter i 2023 – primært i Afrika, forbedring af levevilkårene for 100.000 småbønder og installeringen af 1.800 megawatt vedvarende energi, der svarer til cirka tre gange størrelsen på Danmarks hidtil største operationelle havvindmøllepark.

IFU er p.t. i gang med at rejse en Verdensmålsfond II, hvor yderligere 5 mia. skal investeres indenfor grøn energi og infrastruktur, sundhed, finansiel inklusion og bæredygtige fødevarer.

Baseret på internationale principper
Verifikationen er sket med udgangspunkt i de såkaldte OPIM-principper, der er den globale standard for impact-investeringer. Standarden er udviklet af International Finance Corporation (IFC), som er en del af Verdensbanken.

Impact-principperne er en ramme for investorer til udformning og implementering af deres systemer for strategisk håndtering af impact, der sikrer, at overvejelserne er integreret gennem hele investeringsprocessen. Der er i alt 9 generelle principper, der spænder over at definere en strategi for impact, at systematisk og løbende måle på effekten og at offentliggøre dokumentation.

Fakta om BlueMark
BlueMark er den førende udbyder af impact intelligence og uafhængig verifikation af kapitalforvaltere og investorer, der arbejder med bæredygtige impact investeringer.

BlueMark er den første aktør, der har udviklet et Practice Benchmark til at måle best practice for impact-investeringer. Benchmarket er baseret på 30 impact-verifikationer opgjort på kvartiler, som gør det muligt at skelne mellem impact leaders, practie median og practice learners.

Bluemark siger om verifikationen af IFU:
BlueMark Practice Leaderboard blev oprettet for at fremhæve impact-investorer med best-in-class impact management systemer og praksis. For at opnå en plads på BlueMarks Leaderboard skal de investorer, der verificeres, have vurderinger, der scorer i den øverste kvartil eller derover for hvert arbejdsområde.

IFU opnående pladsen på 2024-udgaven af Practice Leaderboard med en ’Advanced’-score på fire arbejdsområder (impact-mål, impact due diligence, ESG risikohåndtering og impact-monitorering) og en vurdering på ’High or Above’ på de resterende fire (impact-håndtering på porteføljeniveau, investors impact-bidrag, impact ved exit og impact-evaluering). Dette afspejler de højeste kvartilscorer i 2024-udgaven af BlueMarks praksisbenchmark. IFU oversteg denne tærskel med hensyn til de aspekter af vurderingen, der fokuserede på konsekvensstyring på porteføljeniveau og investorbidrag.

 Leaderboard of investors 2024

  • Bain Capital Double Impact
  • BlueOrchard
  • British International Investment
  • Calvert Impact Capital
  • Circulate Capital
  • Circularity Capital
  • Closed Loop Partners
  • Developing World Markets
  • Finance in Motion
  • Investment Fund for Developing Countries (IFU)
  • KKR Global Impact Funds
  • LeapFrog Investments
  • Nuveen Private Equity Impact Investing
  • Schroders
  • Trill Impact

Fakta om IFU
Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) er Danmarks udviklingsfinansieringsinstitution. IFU tilbyder forskellige former for risikokapital og lån, der skal fremme en bæredygtig privat sektor i udviklingslande. IFU er med over 50 års erfaring den mest erfarne danske investor i udviklingslande. IFU har siden 1967 foretaget mere end 1.300 investeringer i mere end 100 udviklingslande og har i dag en aktiv portefølje på 166 projekter i Afrika, Asien, Latinamerika og Europa.

Regeringen besluttede i 2023 at reformere IFU. Reformen vil øge IFU’s forvaltede kapital fra nuværende 15,5 mia. kr. til 36,2 mia. kr. i 2030. Reformen skal bl.a. give IFU mulighed for at investere i langt flere udviklingsprojekter, og målsætningen er en markant forøgelse af klimainvesteringer og investeringer i Afrika og i fattige og skrøbelige stater inklusive Ukraine.