Nyheder

9. October 2024

FIBERKABELPROJEKT I GHANA SKABER UDVIKLING

Danmark har bidraget til etableringen af et stort fiberkabelprojekt, der har ført til betydelige økonomiske fordele i Ghana. Det er konklusionen i en ny evalueringsrapport fra det danske konsulentfirma COWI.

Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF) har bidraget med finansiering til etableringen af et 1.000 km fiberkabel i Ghana, der strækker sig fra grænsen til Burkina Faso og frem til hovedstaden Accra, og som yderligere er koblet til et vestafrikansk søkabel udenfor Accra.

Aftalen mellem Danmark og Ghana blev indgået tilbage i 2011, og formålet med projektet var at etablere en digital infrastruktur, der kunne bidrage til landets udvikling og effektivisere særligt den offentlige administration. Projektet blev afsluttet i 2018, hvor forbindelsen stod færdig og var klar til brug.

Det viste sig imidlertid, at det nationale informations- og teknologibureau i Ghana (NITA) havde vanskeligt ved at få tilkoblet offentlige institutioner samt at drive og vedligeholde fiberkablet og den tilhørende infrastruktur. Derfor blev det i 2021 besluttet at overdrage drifts- og udviklingsansvaret for forbindelsen til det ghanesiske selskab Smart Infraco.

Smart Infraco gennemførte yderligere investeringer i kabelforbindelsen bl.a. ved opgradering af kapaciteten, installation af nye energi- og kølesystemer, batterier samt reparation af kabelforbindelser.

En ny rapport fra COWI, der har gennemført et såkaldt 5-årigt resultatstudie, viser, at fiberkabelløsningen nu fungerer tilfredsstillende og har ført til betydelige økonomiske fordele for Ghana.

I begyndelsen af 2024 var der tilkoblet knap 175 ministerier, departementer og offentlige bureauer til forbindelsen. Dertil kommer en række distriktsråd, der anvender infrastrukturen til håndtering af hjemmesider. Forbindelsen er samtidig central i Ghanas bestræbelser på at realisere landets såkaldte E-transform project, der gennemføres i samarbejde med Verdensbanken. Den digitale strategi skal øge sikkerheden og bidrage til at udbrede digitale løsninger som bl.a. ID, kørekort, samt bedre sundheds- og uddannelsessystem med højere kvalitet og større rækkevidde. På den baggrund er kabeforbindelsen opgraderet til 100 Gb/s.

Professionel drift og klare roller
Erfaringen med projektet er, at NITA ikke havde de nødvendige kompetencer til at drifte og vedligeholde kabelforbindelsen, sådan som det oprindeligt var planlagt. Men efter en klar opdeling af rollerne, hvor NITA er national regulator, og det private selskab Smart Infraco er ansvarlig for driften af fiberkablet, er der fundet en professionel og bæredygtig løsning, hvor fiberkabelprojektet skaber værdi for både kunder og den ghanesiske stat.

Opdelingen af ansvaret omfatter også en økonomiaftale, hvor NITA og Smart Infraco deler indtægterne fra kabelforbindelsen. Ifølge COWI’s rapport er det en positiv strategi, da det giver Smart Infraco incitament til at sikre en solid drift og positiv indtjening, der er i alles interesse.

135 milloner kr. i dansk støtte
Den samlede pris for fiberkabelprojektet er på 310 mio. kr., der er finansieret via et subsidieret statsgaranteret lån, som Ghana har optaget i Danske Bank. Den danske stat har bidraget med i alt 135 mio. kr. i økonomisk støtte.