Nyheder

8. august 2024

DANSK INVESTERING MEDFINANSIERER AFRIKAS STØRSTE KOLLEGIUM

Investeringsplatformen SASAII har investeret i boliger til op mod 3.000 studerende i Cape Town med finansiering fra Verdensmålsfonden. SASAII har også kollegier i Johannesburg og Pretoria og planlægger at udvide til resten af Sydafrika for at løse problemet med den meget store mangel på studieboliger.

Afrikas største kollegium er åbnet i Cape Town i Sydafrika og tilbyder boliger til op mod 3.000 studerende, primært fra lavindkomstfamilier. En sydafrikansk studerende beskriver boligvilkårene som ”fremragende”. Byggeriet er medfinansieret af Verdensmålsfonden, som er en nyskabende fond, der forvaltes af IFU baseret på kapitalindskud fra offentlige såvel som private institutionelle investorer.

Som en af Afrikas mest livlige metropoler tiltrækker Cape Town og dens universiteter og gymnasier tusindvis af unge sydafrikanere, der ønsker at blive læger, advokater, økonomer, ingeniører og meget mere. Men på trods af deres forskellige fagområder står disse studerende over for en fælles udfordring: Der er stor mangel på studieboliger i Sydafrika.

En nylig rapport anslår, at der mangler 500.000 studieboliger, et tal, der kan stige til næsten 800.000 i 2025. For at løse dette problem har Verdensmålsfonden investeret i SASAII, en platform, der investerer i og ejer studieboliger i Sydafrika. SASAII arbejder for at øge tilgængeligheden af studieboliger, især for dårligt stillede studerende. Lige ved siden af Cape Towns hovedbanegård og tæt på flere universiteter og højere læreanstalter har SASAII åbnet Units on Cape Station, der omfatter Rise Student Living Cape Town – Afrikas største kollegium med plads til mere end 3.000 studerende. Byggeprocessen varede to år og blev afsluttet til tiden og inden for budgettet.

Til sammenligning huser Øresundskollegiet, Nordens største kollegiebygning, ca. 1.500 studerende.

Boligkrise: En hindring for uddannelse
Omkring 90% af de sydafrikanske studerende har brug for indkvartering i nærheden af deres uddannelsesinstitutioner. Manglen på kapacitet og høje lejepriser tvinger mange til lange pendlerture, usikre levevilkår eller endda at droppe ud af skolen. Derfor er adgang til økonomisk overkommelige boliger afgørende, navnlig for studerende fra lavindkomstfamilier.

“Rise Student Living Cape Town tilbyder fremragende boligforhold med en bred vifte af faciliteter. Jeg bor på 11. etage og sætter stor pris på de læsesale og fællesområder, der er tilgængelige på alle etager og giver rigtig gode muligheder for både individuelle studier og gruppearbejde,” siger Olwethu Khanyile.

De fleste studerende, der bor i bygningen, får boligtilskud. Det er imidlertid ikke tilstrækkeligt til at dække de høje lejeomkostninger i større byer, som svinger mellem 3.500 og 4.500 kroner om måneden. Til sammenligning kan lejen i SASAIIs studieboliger være helt ned til knap 2.000 kroner om måneden, hvilket gør studielivet lettere og mere overkommeligt.

Udvider i hele Sydafrika
Ud over det nye kollegium i Cape Town har SASAII for nylig åbnet studieboliger i Johannesburg og Pretoria og har yderligere projekter i støbeskeen. Alle medfinansieret af Verdensmålsfonden.

“Ved at give de studerende boliger af høj kvalitet i et trygt og sikkert miljø tæt på deres studiested bidrager vi til at gøre adgangen til uddannelse mere lige i et af verdens mest ulige lande. SASAII fokuserer på studerende fra dårligt stillede baggrunde, og det passer perfekt til IFU’s investerings- og impactstrategi, der skal fremme mere retfærdige og inkluderende samfund i udviklingslandene, “siger Emil Sierczynski, Investment Director i IFU.

Med faciliteter i Cape Town, Johannesburg og Pretoria har SASAII nu plads til over 5.000 studerende. I 2030 sigter SASAII mod at huse mere end 10.000 studerende, lette presset på studieboliger og støtte flere studerende i at færdiggøre deres uddannelse.

IFU investerede første gang i SASAII i 2021.